The Black Dahlia – sortest av de sorte

Peter Lorre i rollen som Mister Cairo, Malterserfalken (1941)

Film noir-genren – i bildet over representert ved Peter Lorre, i rollen som Malteserfalkens (1941) Mister Cairo – har alltid hatt en viss appell, som en av filmhistoriens virkelig minneverdige epoker. Senere forsøk på å gjenskape magien fra denne æraen, har hatt en lei tendens til å floppe totalt, så forventningene var ikke akkurat skyhøye da vi benket oss foran The Black Dahlia, basert på James Ellroys roman ved samme navn, som i sin tur er basert på den virkelige historien om The Black Dahlia – Elizabeth Short.

The Blue Dahlia (1946)Brian De Palma-regi eller ei: Ordet “Black” i tittelen er ikke nok til å gjøre en film noir, selv om filmskaperne åpenbart må ha svevd i villfarelsen. Filmen oste dessforuten tysk-amerikansk koproduksjon lang lei, noe som for anledningen ikke kan tillegges positive tolkninger, hvor meget jeg enn forguder Fritz Lang. Og den begredelige besetningen hjalp like lite som forsøkene på å gjenskape Bogie-magien, med jeg-personens sløve betraktninger som voice over.

Et stort sortere kvasi-noir-kapittel tror jeg knapt før er skrevet.

Takke meg til The Blue Dahlia (1946), hvis kinoplakat vi ser til høyre – eller en hvilken som helst original noir, av hvilke følgende definitivt er anbelalelsesverdige (og her må jeg nesten, vel, i hovedsak, istemme IMDbs ranking):

  1. Sunset Blvd. (1950)
  2. Double Indemnity (1944)
  3. Den tredje mann (1949)
  4. Malteserfalken (1941)
  5. Med alle midler (1958)
  6. Farlig reisefølge (1951)
  7. Notorious (1946)
  8. The Big Sleep (1946)
  9. Ace in the Hole (1951)
  10. The Night of the Hunter (1955)

Den komplette listen, med lenker til filmene, finner du hos IMDb.

Men for all del, om du absolutt må:

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s