Bergen lammet – Kniksens trofeer stjålet

Brann anno 1962. Roald «Kniksen» Jensen, med formodentlig nå stjålet medalje på brystet, er nr 2 foran fra venstre

Jeg nådde smertegrensen for 23 år siden. Da hadde jeg alt i noen år følt de bergenske forholdene i overkant små og klaustrofobiske – og i midten av oktober 1987 var det nok. Jeg pakket mitt pikk og en østnorsk kjæreste (som gjerne ville bli i Bergen!), og dro til Oslo, hvor jeg ble værende til i fjor sommer – og var egentlig såre fornøyd med det.

BAs førsteside 2. november 2010
BAs førsteside 2. november 2010

Det er fremdeles slik, etter 22 år i Oslo, at jeg fortsatt ikke følger med i bergenspressen, men vi bor kun få mil unna, slik at bergensavisene i butikkens avisstativ nærmest blir uunngåelige. Det var i dag jeg så den, én av grunnene til at jeg en gang forlot byen; forsiden av Bergens Arbeiderblad, som jeg fortsatt kaller avisen (enda det sikkert snart er 20 år siden den ble omdøpt Bergensavisen), som proklamerte verdens undergang, i form av et innbrudd hos fordums Brann-spiller Roald “Kniksen” Jensens enke:

Gullklokker og trofeer er borte etter innbrudd hos Roald«Kniksen» Jensens enke, Eva Sofie Jensen.

Innbruddet på Sikthaugen terrasse i Fyllingsdalen skjedde natt til mandag. Jensen overnattet hos sin datter og huset sto tomt.

Tyvene tok seg inn og forsynte seg av smykker og verdisaker.

Det er klart jeg syns slikt er leit, hvem det nå skulle vederfares, men se på den førstesiden! Her snakker vi redaksjonelt gangsyn uten historisk sidestykke.

Og nu har styret i Roald Kniksen Jensens Minnefond utlovet en “formue” (kr 10.000,-)  i dusør, understøttet av enkens egen, “særdeles eksklusive” dusør – visstnok en seriemedalje.

Jeg vet at dette muligens burde oppta meg mer enn det faktisk gjør. Bildet øverst viser Brann-laget anno 1962, året jeg ble født i selvsamme by. Odd Oppedal (nr to f.v. i øverste rad), var senere nabo og far til en av mine barndomsvenner, tillikemed Rolf Birger “Pesen” Pedersen (nr fire f.v. i forreste rad). Hovedpersonen selv, Roald “Kniksen” Jensen, er nummer to fremme til høyre. Med dusørutlovet medalje på brystet, for alt hva jeg vet.

De fleste av oss har muligens andre bekymringer. Men dagens bergenske krigstyper var en fin påminnelse om hvorfor jeg en gang flyttet. At jeg er endt opp i forhold som er betydelig mindre – og om mulig enda mer introvert, se det kan jo bli litt interessant.

P.S. Jeg kunne muligens — under sterk tvil — tenkes å slå opp noe lignende i bygdeportalen jeg redigerer. Men den er myntet på et lokalsamfunn bebodd av cirka 400 sjeler, med stort og smått, der alle kjenner absolutt alle. Dermed preges vi heller ikke synderlig av frykt for å bli oppfattet like provinsielle som BA (burde være?).

P.P.S. Åhh… For å sikre at det ikke ble for lite Brann-stoff på førstesiden, klarte selvsamme avis å skvise inn GLA’-fotball-saken fra branntreneren oppi høyrehjørnet, ser jeg nu. Men de har ryddet plass til en sak om passasjerenes syn på bussrutene, den skal de ha. Avisen byr med andre ord ikke bare på undermålsjournalistikk. Rett skal være rett.

Å, Bergen…

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s