En unnskyldning til bergenspressen

Bergensavisen og Bergens Tidende

Impulsivitet har unektelig sin sjarm, i visse sammenhenger. Så ikke tirsdag kveld, åpenbart, da jeg lot Bergensavisen unngjelde, for det jeg anså langt under middelmådig journalistikk, da avisen viet hele sin forside – og utallige spaltemillimetere – til tyveriet av den gamle Brann-helten Kniksens trofeer.

Til å være en som ikke leser bergensavisene, for å være helt ærlig: en som ikke leser papiraviser overhodet (skjønt i bergensavisenes tilfelle heller ikke nettutgavene), var jeg antagelig større i kjeften enn jeg hadde rett til. I tillegg ignorerte jeg helt BAs uttalte mål om å være hyperlokal og tabloid. Avisen leverer med andre ord ikke annet – eller mer – enn dens lesere og den selv forventer.

Bergens Tidende
Image by @boetter via Flickr

Min uforbeholdne unnskyldning går også til Bergens Tidende, med journalistiske ambisjoner som ligner mer på mine egne, om det ble levnet inntrykk av at jeg slo avisen i hartkorn med lillebror BA. Førstnevnte har tross alt vist sporadiske tegn til journalistisk kvalitet – etter hva jeg hører. Samtidig må jeg være så pass ydmyk å erkjenne at det jeg anser høyverdig journalistikk, er drepende kjedelig for andre (og omvendt, naturligvis).

Til slutt, og dette er minst like avgjørende, er det ingen enkel sak å produsere nyheter hvor praktisk talt intet (av interesse) skjer. Her snakker jeg faktisk av erfaring. Det står respekt av at bergenspressen makter å trykke en daglig blekke gjennom pressen overhodet, uten å henfalle helt til endeløse gjentagelser.

Det kaller jeg simpelthen en prestasjon, som påkaller min uforbeholdne beklagelse. Lokalavisen her omkring har for eksempel sin fulle hyre med å presse ut én utgave i uken. Vi har en logisk… eh, regresjonskvoetient, fra hovedstads- via region- til lokalpresse, som tross alt er naturlig, ikke?

Og om ti år er den siste norske dagsavisen trykt.

2 thoughts on “En unnskyldning til bergenspressen

  • Flat som en padde! I den grad de kan hevdes å være så. Og så burde jeg naturligvis ha tilføyd at BA (og BT, for den saks skyld) føyer seg inn i en økonomi-indusert tradisjon som er landsdekkende. Det skal i det hele tatt godt gjøres å produsere noe som helst under de økonomiske rammebetingelsene pressen er underlagt for tiden.

   Akkurat i går gjorde nok BA seg ekstra fortjent til en smule harselas, men jeg tror kritikken jevnt over egentlig er fortjent i samtlige av pressens kriker og kroker, Krinkelkroken innbefattet.

   I denne bloggen er det vel først og fremst Dagbladet som har fått unngjelde, tror jeg. Men det begynner gradvis å demre hvor urettferdig slik kritikk er, i et presselandskap som forfaller temmelig unisont.

   Like

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s