Spill for galleriet i overvåkningssaken

Hans Rustad i NRKs Debatten torsdag 4. november 2010

Da TV 2s angivelig sensasjonelle avsløring, den om USAs usanksjonerte overvåkning av norske borgere, ble debattert på NRKs Debatten i går aftes, slavet jeg over pc-en, mens jeg overhørte ordvekslingen mellom Knut Storberget (Ap), Bård Vegar Storhjell (SV), Dagfinn Høybråten (KrF), Harald Stanghelle (Aftenposten, i salen), Erling Folkvord (Rødt), Hans Rustad (Document.no!! – og bildet over), Ketil Lund (høyesterettsdommer og fhv leder av Lund-kommisjonen), og enda noen til. Hva Hans Rustad hadde å gjøre i en debatt som formodentlig skulle fremstå seriøs, står for meg som noe av et mysterium.

Men vi lar det ligge nå.

Først må jeg vel nesten, som jeg gjorde da “bomben” sprang hin kveld, spørre hvordan TV 2s påståtte avsløring overhodet kan oppfattes som en avsløring. Selv Dagbladet, som fortsatt klamrer seg til de sensasjonelle aspektene ved saken, spør seg nå hvorfor norske myndigheter ikke hadde fått med seg opplysningene om etterretningsaktivitetene, som har ligget åpent på Internett i årevis. Kremt… Kanskje de i samme momangen kunne ha spurt hvordan det har seg at ikke pressen har fått med seg dette før? Teksten fortsetter under tegningen.

Spy vs Spy

Ikke at det skulle være nødvendig. CIA og deres utenlandske SDUs (Surveillance Detection Units) driver da vitterlig ikke med annet enn etterretningsorganisasjoner skal bedrive. Selv USA-elskende Frp mener nå, smått indignert, at amerikanerne heller burde stolt på informasjon fra den norske Etterretningstjenesten (Forsvaret) og PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

Hallo, stoler Norge på informasjon fra CIA eller NSA, kanskje? Pøsj… Vi pusler med etterretning i Junaiten, vi også, som alle andre. Og omvendt, naturligvis. Selvfølgelig omvendt! De har slikt å gjøre, spionene. Likevel spiller alle like forferdet når det i dag avsløres (Tut-tut!) at “USA skal ha drevet med overvåking i Danmark”.  Tenk det, Hedda!

Jada, vi forstår at norsk presse har behov for å anskueliggjøre egen uunnværlighet, men når et samlet pressekorps nå roser TV 2-reporterne Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve som banebrytende gravejournalister, (endelig, endelig fikk Norge en hjemmeavlet Bob Woodward og Carl Bernstein, hurra!) får mine lesere heller ha meg unnskyldt at jeg ler. For all del, jeg betviler ikke at de har gjort et pent stykke arbeid, og sikkert er noen djevler til å google, men… Fnis!

Både pressen og politikerne må jo tro vi er stokk dumme (eller så er de det selv). Selv hadde jeg temmelig høy sikkerhetsklarering under førstegangstjenesten, og fikk innsyn i svært mye det ikke er er meningen å slippe på allmennheten. Det skulle da også bare mangle, om det militære ikke skulle kunne holde seg med hemmeligheter. Det hadde ikke blitt rare forsvarsevnen uten. Men dette… Denne avsløringen var ikke slik. Vi snakker informasjon som var offentlig, og som rett nok i visse tilfeller var trukket fra Internett. Men vi har jo The Internet Wayback Machine, som TV 2-reporterne benyttet seg av, som om det skulle være en tjeneste amerikansk etterretning tydeligvis må ha vært helt ukjent med. Hehehe… Right! Personlig har jeg vært en aktiv bruker i ti år, tror jeg nesten det må være – om ikke litt til.

Knut Storberget
Knut Storberget (Photo credit: Wikipedia)

Oppegående mennesker ser dette spillet for hva det er. Før gårsdagens Debatten på NRK, stilte medblogger Fred Rune Rahm spørsmålet “Begynner vi å se rammen av et svarteperspill?” og var nok en smule retorisk. Det var uansett en fryd å se Storberget og Solhjell vri seg i stolene under NRK-debatten, der de toet sine hender og bedyret egen uvitenhet. Jada, det står virkelig til troende at de skal ha visst mindre enn det den enkelte av oss tok for gitt.

Men begge, Knut Storberget først og fremst, kunne forsikre at nå, altså, nå skal det ryddes opp – og lot det skinne gjennom at USAs ambassadør Barry B. White og hans pappenheimere må gjøre regning med noen runder på Gahr Støre-teppet:

Dask på stump

Skjønt det nok heller blir kameratslige dult i siden enn dask på stump, innenfor fire vegger på 7. juni-plassen, med slukkøret positur på veien ut (i fall det skulle vente noen pressefotografer), tenker jeg.

Men det må være lov å være skuffet over at journalistikken TV 2 her har bedrevet, åpenbart fremheves som det ypperste vi har å oppdrive. Men enda verre: at så mange tydeligvis synes sjokkert.

Kjære alle sammen: Om etterretningsorganisasjonene ikke skal få pusle med sitt, hva i himmelens navn skal vi da sette dem til? Og make no mistake about it: Norge har nok en amerikaner eller to gående på gress også. Som verdens nasjoner flest.

Velkommen til virkeligheten, Presse-Norge.

P.S. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle lenke til en av Knut Haaviks bloggposter (sant å si visste jeg ikke at han holdt seg med en), men gå og les.

One thought on “Spill for galleriet i overvåkningssaken

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s