Den som speider etter brune skjorter og ridestøvler, i jakten på rasister, er trolig dømt til å mislykkes

Bundesarchiv Bild 102-12258, Gera, Adolf Hitle...

Skrev jeg på Twitter, Facebook og Google+ i går (uten tanke for at det på den tiden primært var SA-styrkene som stod for ruteknusingen), som et apropos til Neda-saken – og Stiftelsen Fritt Ords stipend til Peder Nøstvold “Fjordman” Jensen.

Et malapropos, kanskje?

Mon det.

Betraktningen fikk stå uimotsagt på Twitter, mens enkelte Facebook-brukere, brukere utenfor egen venneliste, vel å merke, uttrykte stor misnøye med sammenligningen, som egentlig ikke var ment som en, med antydninger om at enhver sammenligning er kontraproduktiv.

Virkelig? Ville vi ikke alle tjene på å sammenligne, for så å få fastslå om vi kommer fordelaktig ut eller, som tilfellet er, ei?

Det tjener selvfølgelig ingen hensikt å trekke paralleller mellom Hitler-Tyskland og Stoltenberg-Norge, til det er forskjellene naturligvis altfor store. Samtidig er jeg ingen tilhenger av svarthvitt-fortolkninger, for, liksom gode ting skjer i Norge, skjedde det gode ting i Nazi-Tyskland – som økt sysselsetting, bedret infrastruktur (ta bare Autobahn) og en arkitektonisk oppblomstring, som riktig nok gikk på bekostning av Bauhaus, og andre former for entartete Kunst.

Alt dette til tross, finner jeg en viss grunn til å se nærmere på visse områder der likhetstrekkene sakte er i ferd med å komme til syne. Som at vanlige nordmenn nærer like stor forakt for sigøynere, som den jevne tysker før og under krigen, og at Stoltenberg-Norge deporterer uønskede etniske elementer over lave sko. Det er ingen som har hevdet at de slenges i gasskamre, men ser vi på skjebnen som vederfares dem, kunne vi like gjerne ha gjort det. I mange av tilfellene.

Den siste tiden har jeg brukt sigøynerbetegnelsen retorisk, i “nedsettende” betydning. Til det slo meg at rombetegnelsen muligens er mer belastende enn “sigøyner” noen gang var, som jo er en litt plagsom ironi.

Det ville være galskap å kneble ekstremister, men det er nå likevel et tankekors at både Hitler-Tyskland og Norge (ved Fritt Ord, riktig nok) belønnet og belønner dem. For det er en himmelropende forskjell på å forsvare ytringsfriheten, og på å bane vei for alt vi hevder å være mot.

Det er altså mye som skiller Nazi-Tyskland og dagens Norge. Men det bør ikke hindre oss i å se nærmere på likhetene. Der de finnes.

Eller sagt på en annen måte: Hvis man er nødt til å se brune skjorter og ridestøvler, for å dra kjensel på en rasist, tror jeg heller ikke man finner noen.

Jada, jeg vet at vi ønsker oss et uklanderlig politi, men som regel er det ønsket så sterkt, at ønsketenkningen forveksles med realitetene. For hvor ofte stopper politiet hvite syklister, for å fastslå sykkelens egentlige eierskap? Og har vi glemt med hvilken iver norsk politi lot seg bruke av Vidkun Quisling og Josef Terboven?

Så nei, rasismen, fascismen eller nazismen avhenger ingenlunde av taktfast marsj og Horst-Wessel-Lied ljomende gjennom gatene. Den trives utmerket i dagens gevanter. Djevelen kler seg i Prada, om han må (uten at jeg kan påberope meg nærmere kjennskap til Siv Jensens garderobe, riktig nok).

Det tror jeg vi gjør klokt i å huske.

3 thoughts on “Den som speider etter brune skjorter og ridestøvler, i jakten på rasister, er trolig dømt til å mislykkes

  1. Pingback: Hvor dum er Jimmie Åkesson? | Nedtegnelser

  2. Pingback: Utrivelige erkjennelser – Nedtegnelser

  3. Pingback: Dette kan du ikke mene, Ingebrigt Steen Jensen! – Nedtegnelser

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s