Hijab? Jupp! Niqab? Niks piks!

Vi blir visst aldri helt kvitt disse disputtene om religiøse hodeplagg, som det fremgår av NTB-saken i dag, om lærerstudenten ved Høgskolen i Telemark, som er ilagt niqabforbud, få dager etter at en student ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble rådet til å droppe det samme (skjønt en oppfordring vel må kunne betegnes en mildere reaksjon enn regelrette forbud).

Jada, jeg vet … Noen motsetter seg enhver religiøs bekledning, i alle fall om den er muslimsk. Hvem husker vel ikke det hissige ordskiftet om eventuell hijabbekledning i politiet – som endte med en konklusjon om at polititjenestemenn og -kvinners uniform skal være blottet for religiøse symboler? Helt uten tanke for at hver og én av dem – muslimer som kristne – bærer kristenkorset, på topp av kongekronen i riksvåpenet!

“Blottet for religiøse symboler”, min fot …

Flesteparten av oss sogner til en religion som ikke innbyr til spesielle hodebekledninger – og rett skal være rett: Selv islam avkrever vel ikke sine kvinner spesielle hodeplagg. Hijaben og niqaben er bare blitt en markør mange av dem finner frigjørende, ifølge dem selv. En markør de også finner tvingende nødvendig, av hensyn til sin identitet.

Greit nok, i bunn og grunn, men la oss nøye oss med hijaben, hva? Ikke fins den skummel, og tro nå om den ikke vil tjene som et positivt innslag, for dem som mener politiet stundom er i overkant blendahvitt?

Niqaben derimot, er bare skummel, både for skolebarn og andre – og dertil ikke videre hensiktsmessig, i utøvelsen av en lang rekke yrker. Vi må dessuten kunne forlange å se ansiktene til dem vi forholder oss til.

Dere som bekjemper disse hodeplaggene med nebb og klør, av den sølle grunn at de er muslimske, kan imidlertid gå og ta dere en bolle eller to. Hva meg derimot betreffer:

 • Hijab? Yes!
 • Niqab? Niks piks!
 • Burka? Hell no!

Spøkelseskladden gjør seg best på prent, men politimester Fiks må gjerne iføre seg hijab. Vi lever da i det 21. århundre, gjør vi ikke?

5 thoughts on “Hijab? Jupp! Niqab? Niks piks!

 1. Det er virkelig ganske utrolig at det er mulig å skrive en slik tekst, uten overhodet å ta med ett ord om hva religiøs hodebekledning for muslimske kvinner faktisk er.

  Har du i det hele tatt noen som helst anelse om hva som er Hovedgrunnen til at muslimske kvinner skal dekke seg til ifølge skriftene? Du virker ikke slik, og dermed burde du heller ikke uttale deg.

  Like

 2. Min forrige kommentar gikk ut for tidlig. Jeg kan informere deg om at selve Hovedgrunnen til at muslimske kvinner skal dekke seg til, er for ikke å friste menn. Det sier seg selv at dette pr. definisjon er kraftig kvinnediskriminering.

  Dersom det oppstod en kristen sekt med tilsvarende tildekking som niqab og bruka, med den begrunnelse at det var for ikke å friste menn, så vil jeg tippe at du stod i fremste rekke for å få det forbudt. Men når det er muslimer det er snakk om så inntar du motsatt ståsted. Slikt blir bare for merkelig for meg.

  Like

  • Jeg er helt på det rene med hodeplaggenes hensikt, og oppfatter dem selv svært kvinnediskriminerende.

   Det er imidlertid ikke ensbetydende med at jeg anser min oppfatning den eneste, den sanne og den saliggjørende – av respekt for at det fins dem, kvinner innbefattet, som ser det annerledes.

   Jeg er med andre ord enig med deg, men ser ikke helt hvordan det gir meg noen rett til å nekte andre, om det er kvinner av Smiths venner eller en muslimsk trosretning, å leve eller kle seg som de vil.

   Like

 3. Pingback: Visst er niqab skummelt! | Nedtegnelser

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s