Når krenkerne krenkes

Si hva du vil, men til syvende og sist snakker vi minst orkan i vannglasset, når et knippe sinte, ikke lenger fullt så unge menn i Facebook-Høgre bringer sine interne stridigheter ut i åpent landskap, slik Kjetil Rolness gjorde her om dagen, med skjermdumper (jeg er siden kommet under vær med at indiskresjonene ble formidlet i form av sitater, ikke skjermdumper) fra gruppens indre overtramp – noe som avfødte disse besnærende Jon Hustad-stemplene:

Du er ein dritsekk.

Eg kjem aldri til å ha noko med Rolness å gjera privat. Han er ein angiver.

Du er ein posør som skal selja bilettar til jul. Eg tykkjer det er ekkelt og at du er ein opportunist som prøver å skrema folk på plass. For eit 1984-menneske du er.

Folk forstår at han har oppført seg som ein tystar og skitstøvel.

Vi har vel hørt slikt før, alle sammen, den gang vi selv gikk i barnehagen (innen vi hadde nådd skolealder, var vel de fleste av oss ferdig med sånt tøys).

La oss nå likevel rekapitulere, så vi får et inntrykk av hva hurlumheien egentlig handler om:

For det som begynte med en opphetet diskusjon, på VGs debattredaktør Hans Petter Sjølies Facebook-vegg, om en kronikk begått av den pensjonerte, danske historikeren Bent Jensen, utartet til et munnhuggeri uten sidestykke – etter at Hustad og hans geliker uttrykte sympati og forståelse for den frykt Jensen (og Fjordman-Nøstvold Jensen) nærer for Europas fremtid, i kjølvannet av “invasjonen” de mener for tiden pågår.

La det ikke være tvil om at det, blant disse, er Rolness som fortjener vår sympati. Saktens kan man stille prinsipielle spørsmål ved det etisk forsvarlige i å dele skjermdumper fra private diskusjoner, men det burde da være så enkelt som dette:

Hvor lukket eller privat settingen enn måtte være, sier du ikke ting du ikke kan være bekjent av, om utsagnene skulle nå et større publikum.

(For ordens skyld: Ikke engang om de forblir i lukkede rom.)

Det hender jeg lirer av meg ting som blamerer meg, jeg også, som denne tegningen, under overskriften Grammar Matters, for noen uker tilbake:

Grammar matters. Master Bater.
Grammar matters. Bloggers tegning

Til gjengjeld er dette en anonym blogg, fra en anonym blogger (rett nok under fullt navn), som kun leses av nyfikne sambygdinger og en liten håndfull utenlandske etterretningsorganisasjoner. Jeg søker ikke offentlighetens lys, og mener meg definitivt ikke berettiget kronikker og sendetid.

I motsetning til denne gjengen – og da mener jeg ikke Morten, som, så forbilledlig gir oss innblikk i disse menneskenes “indre liv”:

Og ja, for ordens skyld: Vi snakker om den samme gjengen, og du vet, dette handler om mennesker som søker rampelyset, som påberoper seg stor integritet, stort intellekt og et ikke helt uvesentlig selvbilde. Det er disse folkene pressen innvilger spaltekilometre, i kronikk etter kronikk, i radio- og TV-debatter. Det er, i korthet, disse folkene som på det nærmeste utgjør den norske offentligheten.

Nå er de fornærmet, over at vi får anledning til å se hva de er laget av!

Å omtale kvinnelige antagonister som prostituerte derimot, er åpenbart godt innafor.

Da er det lov å utbe en smule realitetsorientering. Jeg sier med Morten Øverbye:

Om dette er et høyt intellektuelt nivå her i landet, haster det med å få åpnet grensene.

Så kan man selvfølgelig spørre hvorfor jeg overhodet gidder å bære ved til bålet, med skriverier som disse. Det er det som er skjønnheten ved min anonyme bloggtilværelse: Jeg kan – helt og aldeles uten konsekvenser!

Det er mer enn gutta boys kan påberope seg, hvor lite de enn har forstått det.

Toppfoto: Journalist, forfatter og samfunnsdebattant Jon Hustad. Fotograf: Axel Iversen/Schibsted forlag (Øyh, Schibsted forlag: Det hjelper ikke med store bilder, om de er komprimert i hjel).

One thought on “Når krenkerne krenkes

  1. Pingback: Tid for å grave opp stridsøksen | Nedtegnelser

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s