Og skam få den som ikke “Skam” vil bekikke

Om du ønsker en plass i det offentlige ordskiftet av 2016, er endeløse timer foran SkamGame of Thrones og House of Cards, så vel som et knippe serier man i farten ikke helt erindrer, en helt avgjørende forutsetning.

Den siste der kan man i noen grad forstå, om man er kommet over de verste pubertets-tilbøyelighetene, vel å merke (skjønt man altså har unngått den, men da kun fordi den anses så obligatorisk, og hverken har HBO Nordic eller Flexflix).

Ikke desto mindre er Skam blitt en kollektivkulturell referanse i de sosiale mediene, blant mennesker helt opp i bloggers alder, ikke fordi de er bekymrede eller interesserte foreldre – nei, fordi de digger fjortisbertene og -dudesa. Og jeg mener … det er jo da man ramler litt av.

Som far til en 13-årig pike, har det selvfølgelig slått en at man kanskje burde gi serien en sjanse, om ikke annet, for å forstå avkommet og hennes virkelighet. Men bøgda er ikke Oslo, skjønt enkelte ting er universelle. Samtidig klarer man ikke helt å fri seg fra følelsen av at ungdommen har rett til å ha noe for seg selv, uten at 40-50-årige teen-wannabes skal blande seg, og dertil adoptere fjortisenes samlede vokabular.

Skulle De være blant dem som ikke følger Skam, kunne De like gjerne ha iført Dem usynlighetskappe på Twitter, noe jeg i og for seg merker, når de “kulturelle” referansene farer ubegripelig forbi. Det er da man er glad valget er selvpålagt.

Nå er man helt på det rene med at man antagelig banner i kjerka, for det er visst et monn av skam forbundet med alder – i alle fall med å vedkjenne seg den. Selv da man relativt nylig bekjente at man ikke hadde videre sans for fantasylitteraturen (eller filmene i kjølvannet), endte det simpelthen med at man måtte stå skolerett, for ikke å dele irettesetterens smak.

Jeg mistenker at også denne bebloggelsen ender lukt i samme kanossagang, men jeg kan forsikre “Jente 16” i dagens Aftenposten om at unntakene altså fins. For jeg er altså enig: Det burde knyttes megen skam til å bivåne Skam i voksen alder. Pussig nok er det motsatt.

Denne karen derimot …

Derrick

Da er det smil og lutter marmelade i stuen! Synd, dog, at Oberinspektoren bare har det i kjeften, televisert mangelvare, som risen engang er.

Toppfoto: Scene fra den nettbaserte NRK-serien “Skam”. Foto fra NRK.

P.S. Et annet av bloggerens hatobjekter: Minutt for minutt-konseptet.

P.P.S. Det er vel bare å krype til korset, idet man noe motvillig må medgi at man hin år faktisk så Krinkens relativt eminente Unge lovende. Men de var i det minste voksne – ish.

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s