DAB: Baklengs inn i fremtiden

I fjor vedtok Stortinget at FM-båndet skal stenges, med virkning fra 2017, for å erstattes av det “nye” DAB-nettet, som for lengst har vist seg en foreldet teknologi. Av stortingspartiene var det kun Frp som stemte mot, noe partiet også fortjener honnør for.

For hvori ligger fornuften i å erstatte det velfungerende FM-båndet, med en teknologi som ikke bare er foreldet, men som i stor grad kan vise seg helt unødvendig, så lenge stadig flere benytter seg av nett-radio (og TV), i allehånde strømmingsløsninger?

Rett nok må denne bloggeren medgi at han ikke bruker FM-båndet, av den enkle grunn at radiosignalene ikke når vår fjerntliggende øy på vestlandskysten. Til gjengjeld har vi et ubegripelig vell av kanaler, både på nett og gjennom Kabel-TV, som mer enn veier opp for det ikke-eksisterende savnet. Av samme grunn blir man heller ingen DAB-bruker, skjønt jeg ser poenget, både med FM og DAB, om man er på farten, og nødig bruker månedens mobildata-kvote på radiolytting. Da tror jeg vi vil gjøre klokt i å huske på at de mobile datakostnadene nok er et forbigående fenomen, for det er fremtiden de er myntet på, disse dabberiene, er det ikke? Så bruk for all del FM eller DAB så lenge – eller Internett, når De er stasjonær.

At landets 15 millioner FM-radioer derimot  erstattes, av like mange DAB-radioer, er det adskillig verre å svelge. Hva koster FM-radioene i snitt? Skal vi si rundt tusingen? 15 milliarder norske penger, altså – eller 7,5 mrd, om de koster det halve, hva vet jeg?

For vi har, etter hva de forteller, ikke bedre ting å bruke pengene på.

I tillegg kommer rimeligvis kostnadene forbundet med nettutbyggingen. Jeg aner ikke hvor mye, men det skulle ikke forundre om summen går mange ganger utenpå beløpet som samlet lempes over på radiobrukerne selv.

Legg så til at Norge er det eneste landet i verden som stenger FM-båndet. Svenskene har gått så langt at de simpelthen har skrinlagt hele DAB-prosjektet.

Personlig gidder jeg virkelig ikke å krangle om saken, i landet som flyter i manna, melk, honning og penger, og derfor knappest aner hva det skal bruke noen av delene til, men skulle det bry Dem, har De en sak, akkurat der.

Illustrasjon: Tivoli FM/AM-radio, tegnet av blogger.

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s