Upassende passregler

Politidirektoratets nye retningslinjer for nyutskrivelse av pass, har skapt stor halloi i den norske samfunnsdebatten, etter at Dagsavisen onsdag droppet bomben på oss.

Norske statsborgere, født i et av følgende 30 land, vil nemlig ikke få oppgitt fødested i passet, fordi de aktuelle landenes troverdighet anses tvilsom i slike spørsmål: Burkina Faso, Burma (eller, som regimeleflerne uttrykker det; Myanmar), Burundi, Den Demokratiske Republikken Kongo (DRC), Ekvatorial Guinea, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia, Mali, Nigeria, Republikken Kongo (RC), Sierra Leone, Somalia, Uganda, Zimbabwe, Afghanistan, Filippinene, India, Irak, Jemen, Pakistan, Saudi-Arabia, Sri Lanka og Vietnam.

Noe som blant annet ville være til hinder for innreise i USA, for eksempel, som stiller ufravikelige krav om dokumentasjon av fødested. Problemet skal etter sigende også omfatte de om lag 7000 adopterte nordmennene født i Syd-Korea, som altså har hatt en oppvekst tuftet på norsk verdigrunnlag, og mentalt, så vel som juridisk, er å betrakte like rotnorske som Synnøve Solbakken.

Det er klart det er hinsides urimelig at de brått ikke skal kunne reise dit de ønsker.

Kan de ikke det, får norske passmyndigheter heller ta oppgitt fødested for god fisk (eller selv hoste opp et), med krav om i sin tur å bli trodd av de utenlandske. Dokumentfalsk? Njæhh, hvilken rolle spiller det egentlig, med deres vaskeekte Ola Glomstulen-oppvekst? Skal ikke elementære menneskerettigheter, som bevegelsesfrihet, ha rangen? Skal ikke norske statsborgere, nye som gamle, oppdras til å anse landet basert på viktige prinsipper, knesatt av det demokratiske Vesten? Hva i himmelens navn for interesse skulle for eksempel britiske passmyndigheter ha av i hvilken del av Bergen jeg først så dagens lys (med mindre jeg fødtes i Åsane, selvfølgelig, som alltid er forbundet med risikable utviklingstrekk)?

Sludder og lutter pølsebrød, alt sammen, selvfølgelig, fremskyndet av en uvilje mot å betrakte regler som annet enn firkantede ufravikeligheter.

Til alt hell ser det ut til at protestene kan ha fått POD til å snu, så det er von i hangande snøre.

Illustrasjon: Utsnitt av norsk pass. Bloggers illustrasjon.

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s