Den siste olje

Det begynner alt å bli noen år siden kanadiske Circle K kjøpte Statoil Detalj (eller.no), uten at det har fått følger for stasjonsmerkingen – før nå i det aller siste.

Stor var derfor undringen, da jeg passerte Statoil-stasjonen på Os, et lite tettsted utenfor lille Bergen, hvis bestatoiligelse syntes fullkomment intakt, så nær som et av skiltenes manglende o.

Nå stirrer du et stykke samtidshistorie lukt i hvitøyet, Petterson, tenkte jeg, og fisket frem min nesten like tilårskomne mobil, for fotografisk dokumentasjon av nasjonalklenodiet, til glede for kommende slekter og håpløse nostalgikere:

Hvorpå man entret stasjonsbutikken, med spørsmål om ikke dekoren snart var moden for utskiftning.

– Nei, det blir lenge til, det, sa damen bak disken.

– Vi får ikke Circle K-skilter før i februar. Vi blir vel de siste, som vanlig. Jeg regner med at de har et team som reiser rundt, og som har begynt på Østlandet, og så fortsetter de rundt, til de ender opp i Hordaland, til slutt.

– Men det er vi jo vant til, skyndte hun seg å tilføye, på vestlendingers alltid like forurettede vis.

Det er klart forklaringen fikk meg til å stusse over kanadiernes prioriteringer, for to ganger har jeg vært involvert i større norske rebrandinger: Først da Norol byttet navn til Statoil, dernest da DnC og Bergen Bank ble Den norske Bank. I begge tilfeller fikk samtlige stasjoner, kontorer,  filialer og minibanker ny merking – over natten.

Nå har jeg aldri hatt noe nært forhold til statoilstasjoner, utenom den i Smestad-krysset (da den fortsatt het Norol) og den i krysset Oberst Rodes vei/Lambertseterveien, men jeg syns nå likevel det er leit. Arvesølvet og all den jazzen, vet De. Så jeg visste ikke hva jeg skulle si.

– Jeg tar en bacongrill og en cola, sa jeg, som et personlig punktum, og av frykt for å ha gått glipp av en hel æra, uten å ha kjøpt så mye som én Statoil-pølse.

En slags siste olje, og tro endelig ikke at jeg ikke hadde lyst til å skrive “den siste oil”, for Språkrådet megger selvfølgelig, som de pleier, over innføringen av utaskjærske navn, til forskjell fra det rotnorske “Statoil”,  som utvilsomt har sine røtter i gammelnorsk.

Nu hvil Dig, Statoil, det har Du pinadø fortjent.

Men visuell ynde, det kan man ikke beskylde kanadierne for. Med litt hell, slipper vi i alle fall flere Trippel-K-tildragelser:

Circle K-flagg
Klux Klix Klax (ikke bloggers foto).

One thought on “Den siste olje

  1. Pingback: Ny Bane NOR-logo for en hundrelapp – Nedtegnelser

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s