Pressen priser seg ut, som virkemiddel mot avisdød

I løpet av den siste uken er det blitt kjent at du slipper å abonnere – eller kjøpe en hel digitalavis – for å lese betalartiklene hos Morgenbladet og Kommunal Rapport, som begge har innført mikrobetaling pålydende kr 19,- per artikkel.

Det er klart det får oss gamle penneknekter til å steile, som billet oss inn at det var prisen for en hel avis nu om dagen. Ikke så rart, kanskje, for da man for 35 år siden trådte sine journalistiske barnesko, kostet en hel papiravis den nette sum av kr 2,50 i løssalg, var det ikke det, da? Noe sånt.

Visst har det siden funnet sted en viss lønnsøkning, men visseligen ikke mer enn tre-firegangen, slik at papiravisene koster 15–20 kroner over disk, om vi tar høyde for at mediehusenes multiplikasjonsferdigheter ikke er av de ypperste?

Så feil skulle man imidlertid ta. Morrabla, for eksempel, koster 49 norske penger i løssalg, har jeg latt meg fortelle, tross pressens formidable kostnadskutt, som skulle, skulle, borge for ditto prisreduksjoner. Skulle man jo tro.

Når de nå krever like mye for én artikkel, som man forestilte seg prisen for en hel avis, skal man heller ikke besitte altfor stor resonneringsevne, for å begripe at det kanskje er mer enn papirutgavene som synger på siste verset.

Mikrobetaling er en god idé, det, men hva som er mikro ved 19 kroner, må jo gudene alene vite.

Selv om man rett som det er savner tempoet, halloien og følelsen av å befinne seg i begivenhetenes sentrum, må det medgis en viss lettelse over ikke lenger å inngå i en bransje på full fart mot avgrunnen. For at det er den veien det bærer, kan det umulig herske tvil om (og takke fanden for det).

Trist, selvfølgelig, men ytterst selvforskyldt, som siste ukes tiltak bekrefter.

P.S. Ikke bare er de blitt dyrere, avisene, men tynnere. Less is more, må de ha tenkt:

Aftenposten
Et syltynt eksemplar av avisen som en gang tjente gode penger på fire fete seksjoner – i fullformat (for to kroner og femti øre).

Ynnskyld, men WTF!?

Toppillustrasjon: Aftenposten i alle kanaler. Bloggers montasje.

One thought on “Pressen priser seg ut, som virkemiddel mot avisdød

  1. En av grunnene til at forna da’rs aviser levde godt på annonse- og løssalg, så vel som abonnementer, kan naturligvis være at de publisistisk rettede eierne hovedsakelig pløyde overskuddene tilbake til avisdriften, i motsetning til dagens aksjonærer, som bruker nedskjæringene som påskudd for utbytteøkning.

    Der har vi kanskje noe …

    Like

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s