Religiøs eller konfeksjonell diskriminering?

Ikke uventet ble Bryne-frisøren Merete Hodne i dag dømt for diskriminering i Jæren tingrett.

Som jeg var inne på i en bepostelse hin uke, kan det ikke være mye tvil om at religion ofte er et vikarierende argument for reinspikka rasisme, ikke minst for store deler av Pegida og Norwegian Defence League, som den aktuelle frisøren er tilknyttet.

Det er imidlertid religiøs diskriminering hun nå er dømt for, fordi det er bekledningen, og religionen den representerer, hun har begrunnet diskrimineringen med. Samtidig er det klart at det kan finnes mennesker som forsvarer muslimenes rett til å tro på Allah, men som, lik Merete Hodne, sidestiller muslimsk bekledning med denne (designet av Hugo Boss, for dem som måtte føle seg kallet til å ile til nærmeste herrekonfeksjons-forretning):

Hugo Boss' 1934-kolleksjon.
Hugo Boss’ 1934-kolleksjon.

Man skal jo ikke fortenke frisører i å betakke seg for slike kunder, selv om de gladelig innrømmer dem retten å tro på nazismen. Det er det engang ingen som kan nekte noen. Peter N. Myhre, representant for et av våre regjeringspartier, synes i alle fall å mene at hijaben er å sammenligne med “nazikostymer”.

Peter N. Myhre.
Spørsmålet er bare: Hvor smal? Tekstingen er innmontert av blogger, skjønt uttalelsen er ekte nok.

Joda, jeg tror dem. Kanskje ser de faktisk slike paralleller? Samtidig er det kanskje et problem at Bryne-frisøren derimot ikke har problemer med nazisme (og dermed neppe tilhørende bekledning).

Troverdigheten er det med andre ord så som så med, men dommen er i det minste avsagt – om enn på sviktende grunnlag. Tross alt handler dette om rasisme (om Malika Bayan er aldri så blendahvit). Å bevise det, når tiltalte påberoper seg andre motiver, er en svær prosess, som jeg forstår domstolens betenkeligheter ved.

Dermed skal vi ikke se bort fra at Hodne lykkes med en anke.

Akk …

Toppfoto: Bahrainsk skoleelev i hijab. Fotograf: Shane T. McCoy/Wikimedia Commons.

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s