Memento mori

Man er visst kommet til det blaserte punktet i livet, der man relativt lakonisk fastslår at noen fødes og andre dør, som var det en slags dagsorden – noe det vitterlig også er. De kommer og de går. Folk fødes og dødes i det hele tatt i et aldeles altfor heseblesende tempo.

I dag Georg Apenes (1940–2016), i morgen, eller i ettermiddag, for den saks skyld, gudene vet hvem. Men det er klart det er trist for dem det angår, det vet jeg granngivelig av egen erfaring, selv om jeg for anledningen ikke er blant dem. Tror jeg, her jeg forsøker å erindre hvorvidt Apenes’ og mine veier noen gang krysset hverandre.

Jeg tror ikke det. Et øyeblikk kunne jeg ha sverget at jeg intervjuet ham en gang, men for å være på den sikre siden, gjør jeg klokest i å fastslå at jeg satte en journalist til å gjøre jobben, selv om jeg garantert redigerte saken. Derom er jeg i alle fall sikker, skjønt det altså ikke gjør meg mer enn ytterst perifert berørt.

Like sikker er jeg naturligvis på vår forgjengelighet, og på at hver dag som går, gir meg én mindre på klodens overflate. Resten tar jeg under den, om jeg da ikke strøs på bøljan blå, som mitt faderlige opphav, her om året. Juryen er fortsatt ute.

Så kan du selvfølgelig hevde det et pussig minneord. Sannheten er imidlertid at all denne flyktigheten har fått noe skremmende hverdagslig over seg, som et slags daglig memento mori, uten forkleinelse for Georg Apenes’ utrettelige kamp – for vårt personvern og vår ytringsfrihet, utvilsomt med mye mer.

Det kan ingen, ikke mannen med ljåen, engang, ta fra ham.

Med hvilket jeg konkluderer dagens livet, døden, kjærligheten og havet-bepostelse.

Foto: Philippe de Champaignes (1602–1674) “Stilleben med hodeskalle”, cirka 1671. Foto fra Wikipedia.

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s